Logistiksystem

När ett nytt IKEA-varuhus uppförs bildas snart en enorm byggarbetsplats. På den stora IKEA-byggplatsen i Malmö uppstod snart långa köer in till bygget och lastbilar kom varken in eller ut. Ett logistiksystem behövdes.

Stavdal behövde ett logistisktsystem och det var bråttom. Många kan skapa ett perfekt logistiksystem, men det tar tid. Netigrate skapade ett flexibelt, operativt system på några dagar. Allt vi egentligen hade att gå på var några anteckningar och vår rutin förklarar Leif Thordenberg, programmerare på Netigrate:

– Stavdal ringde till oss och sa att de behövde snabb hjälp med ett system för att lösa problemet. De fick börja med att skriva ner sin situation i ett brev och det blev faktiskt en hel A4-sida. Utifrån det gjorde vi en liten systembeskrivning för att lösa logistiken vid bygget. Vi tog helt enkelt fram ett webbsystem där leverantörerna kunde gå in och anmäla sig, fortsätter Leif.

Logistiksystem som enkel applikation

Systemet bygger på att leverantören fyller i vad som är på väg, t.ex. 450 fönster färdiga för leverans. Leverantören kan också ange särskilda behov och hänsyn vid lossning. På andra sidan logistiksystemet sitter en leveransplanerare som får in alla förfrågningar och enkelt kan lägga upp logistiken. Allt samlas i ett visuellt schema.

Leverantören får snabbt svar med ett kvitto på när de faktiskt kan leverera, vilken dag och tid, samt en bekräftelse på att allt som behövs vid lossning skall finnas på plats.

– Det är inte så avancerat, säger Leif. Ofta kan vi lösa praktiska problem ganska snabbt med en enkel applikation.

transport med last